Martin Koot – kinnisvaramaakler, investor, life-coach | Noored ja motivatsioon. Kuhu kadus fookus?
Sinu personaalne kinnisvaramaakler, müügiguru ja kinnisvara tippspetsialist
kinnisvara, kinnisvaramaakler, kinnisvarabüroo, martin, martin koot, koot, maakler, broker, realtor, real estate, kinnisvaraarendus, arendus, investeeringu, investeerimine, ost, müük, korterid, majad, müüa korter, müügimees, müügispets, kinnisvarafirma, kinnisvara firma
289
post-template-default,single,single-post,postid-289,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Noored ja motivatsioon. Kuhu kadus fookus?

Noored ja motivatsioon. Kuhu kadus fookus?

Posted by Martin Koot in Arutelud

Olen juba pikalt juurelnud tänapäeva noorte motivatsiooni üle ning ei ole täpselt aru saanud, mis uue generatsiooni peas toimub. Mis neid juhib, mis suunas mõtlevad ning kuidas ennast positsioneerivad tänapäevases ühiskonnas. Olen ise kahe teismelise lapse isa ning reaalsed näited on igapäevaselt käegakatsutavad. Elame väga kiiresti arenevas ühiskonnas, kus tehnoloogia pealetung on meeletu ning kus informatsiooni üleküllus võib teinekord ajada pea sassi ning fookuse paigast. Erinevad sotsiaalmeedia kanalid, nutiseadmed ja muud kanalid pakuvad sellises mahus informatsiooni, et võivad väga kiiresti ajada noore inimese aju segadusse. Kas ja kuidas me suudame oma lapsi suunata ja õpetada neid püsima rajal ning mõtlema veidi kaugemale kui tühipaljas informatsiooni tarbimine ilma eesmärkideta, mis tegelikkuses on tühine ja ei oma suuremat väärtust.

Liigume veidi ajas tagasi ja mõtleme ajale enne interneti ja nutiseadmete laialdast levikut. Meil olid kõikidel omad unistused ja sihid, küll väga paljuski mõjutasid meid oma vanemad ja väljakujunenud tavad, et kuidas me oma elu peaksime elama ning millises suunas liikuma. Olime suhteliselt hästi fokusseerunud ja teadsime üsna kindlalt millises suunas liikuda. Mulle ikka meeldib tuua sellist paralleeli, et võrdlen inimaju pesumasinaga, milles tiirlevad erinevad mõtted, teadmised, väärtused ja tõekspidamised. Tänapäeval on see pesumasin aga pöörlemas kordades kiirema tempoga ning väärtuste ja tõekspidamiste noppimine sealt pesumasinast pöörlemise ajal on palju keerulisem. Kas me oskame seda pesumasinat peatada või vähemalt panna seda väiksemate pööretega liikuma, et suudaksime leida sellest kaosest üles oma eesmärgid ja sihid? Tänu informatsiooni  ja meedia üleküllusele on meil väga raske tempot aeglustada kuna hoogu antakse vaid juurde.

Oma igapäevatöös juhtides väga nooruslikku kinnisvarabürood olen täheldanud, et noortel on väga raske keskenduda ühele asjale ning sihikindlalt edasi liikuda oma eesmärkide poole. Öeldakse, et eks kõik saab alguse kodust ja seal edasi antavatest väärtustest, kuid kuidas me suudakski oma lapsi suunata selles informatsiooni kaoses, kui ka see kõik on meie jaoks uus ning pole isegi sellega harjunud ja veel väga hästi kohaneda suutnud. See nõuab ka vanematelt suuremat pingutust selle nimel, et mõelda tagasi oma nooruspõlve peale ning anda edasi neid tõekspidamisi, mis kannustasid ja viisid neid edasi kui nemad noored olid. Just tänu sellele informatsiooni üleküllusele on noorte aju täidetud suures osas müraga, mis tuleb nii sotsiaalmeediast kui ka muudest kanalitest. Tänapäeval on väga lihtne kaduda ära tundideks ja päevadeks netiavarustesse ja käibesse on tulnud uus sõna “scrollimine”, mis tegelikkuses meile midagi ei anna, on meeletu ajaröövel ning halvab meie mõistuse. Kuidas suunata täna noort sulgema oma silmad ning mõtlema sellele, kes ma olen, mida ma tahan, kuhu liigun ja mis on just minu väärtused. Väga tihti kiputakse elama kellegi teise elu ning unustatakse oma sisemine mina. Meil kõigil on olemas sisemine hääl, kuid tänu informatsiooni tulvale on sisemine hääl järjest nõrgemaks muutunud ning tänu sellele oleme ennast kaotamas. Kuid kõik pole veel kadunud ning meie võimuses on oma sisemine hääl taas hõiskama panna ning teha oma eluga midagi erakordset.

Elame siiski fantastilises hetkes, globaalsed piirid on hägustunud ning tänu interneti levikule oleme võimelised tegema mida iganes, kus iganes ja millal iganes. Paneme selle enda heaks tööle ning nopime sellest tohuvapohust enda jaoks välja olulise. Selleks soovitan oma lastega, noortega ning miks mitte ka endaga teha väikese harjutus, mis peatab hetkeks selle kiirelt keerleva pesumasina ning aitab mõtted fokusseerida. Kuidas seda siis teha? Selleks on vaja leida enese jaoks aega, aega mõelda ning aega enda heaks tööle panna. Paljud nimetavad seda meditatsiooniks kus avanevad sellised osad sinu sisemuses, millest sa senini pole teadlik olnud. Sule silmad ning ole, ole lihtsalt selles hetkes ja ajas, kus ei ole segavaid faktoreid, oled vaid sina ja täielik vaikus. Alguses see võib tunduda keeruline, kuna pea on täis kõikvõimalikke eelarvamusi, sündmusi, mõtteid ja probleeme. Pärast viite mitutit tunned kuidas pesumasin su peas hakkab vaiksemate pööretega tööle ning mõtted muutuvad rahulikumaks, su keha lõdvestub ning kui samal ajal suudad väga sügavalt hingates oma keha maha rahustada siis saabub selline hetk kus hakkavad avanema uued dimensioonid. Nüüd esita endale mõned lihtsad küsimused. Mis on see, mida sa tõeliselt teha tahad? Milline tunne teeb sind õnnelikuks? Olen kindel, et tekkivad mõtted toovad naeratuse su näole ning sa mõistad mis rolli sa siin maailmas mängid ning miks sa siia maailma sünidisid. Me kõik tulime siia mingil põhjusel ning vaadates sügavale enda sisse, leiad sa oma koha ning oled näinud oma elu missiooni. Ava silmad ning su fookus on selge ja paigas. Nüüd kirjuta oma mõtted üles, visualiseeri see dreamboardi näol ning su alateadvus hakkab seda kõike juhtima, liikudes samm sammult õiges suunas. Antud harjutust võid sa korrata kasvõi iga päev, kord nädalas või harvem, sõltuvalt kui suur oht on sul tagasi minna kiirelt keerleva pesumasina staadiumisse. Läbi selle saad sa hoida oma fookust paigas ning leida üles oma tõelise mina. Selle pinnalt juba tekib motivatsioon edasi liikud ning liikuda suunas mis on sinu olemusega kooskõlas.

Kuidas teie oma lapsi kõrvalt näete? Kas tegemist on uue normaalsuse või ühiskonna anomaaliaga? Tehnoloogia areng on kogumas üha suuremaid tuure ning selle kõigega oleme sunnitud kaasa minema. Kahjuks on piir reaalsuse ja virtuaalsuse vahel suuresti hägustamas ning kuna virtuaalne elu on paljude jaoks atraktiivsem kui reaalne elu, siis on väga suur võimalus “ära kaduda” ning kukkuda auku, kust välja ronida on üpriski keeruline. Keelata pole mõtet, kuid tuleb leida viis kuidas suunata noori eristama “tühjast” informatsioonist olulise ning panna virtuaalsus ja tehnoloogia enda heaks tööle.

Seega leiame ennast uuesti üles ning suuname oma lapsi pöörama tähelepanu asjaolule, et lisaks virtuaalsele eksisteerib ka reaalne maailm oma rõõmude ja muredega, ilu ja valuga, kuid milles eksisteerimine annab meile kõigile meeletu tähenduse. Ära lase ühiskonnal, sõpradel või sotsiaalmeedial oma elu dikteerida, vaid sea paika oma teekond ning läbi selle suudad sa olla tõeliselt õnnelik. Sa oled imeline ning võimeline tegema imelisi tegevusi just nii nagu sina seda tahad.

Päikest!

22 Jun 2018 no comments

Kommenteeri